General

Босна и Херцеговина

Монтана – Сараево – Мостар – Вишеград – Монтана

28.0– 01.05.2018

 

1ден:
Отпътуване от Монтана в 5:00 часа от ЖП Гарата в посока ГКПП Връшка чука. По пътя посещение на известния Дървенград,  построен по инициатива на Емир Кустурица. В това необикновено селище, разположено в живописната местност Мокра гора близо до границата на Сърбия с Босна, всичко е направено от дърво. Къщите, хотела, ресторанта, църквата, дори настилката по улиците са дървени. Първоначално Дървенград е построен като декор за снимките на филма на Кустурица „Животът е чудо“, но с времето се превръща в една от туристическите атракции на Сърбия. Свободно време.Отпътуване към Сараево. Настаняване в хотел. Нощувка.

2ден : Закуска. Отпътуване за Мостар, живописен град включен през 2005 г. в списъка на ЮНЕСКО. Пешеходна разходка в Старият град,  прочут със своите автентични турски къщи, пъстроцветните пазари с традиционни занаятчийски изделия и със Стария мост над река Неретва – символ на мира и съжителството на различни културни и религиозни общности, джамията “Караджоз Бей” /построена през 16 в. от Мимар Синан/, моста Крива Чуприя, къщата на Бишчевич, Епископството, Католическата църква, Старата чаршия, Дервиштеке. Свободно време. Отпътуване за Сараево. Панорамна обиколка на Сараево с местен екскурзовод – Кметството, къщата на ината, Баш чаршия, символа на града – чешмата Сибил, Националният театърСинагогата, КатедралатаИмператорската джамия, Латинския мост, където е убит Франц Фердинанд; Морича хан – единственият съхранен хан от времето на Османците, днес превърнат в магазин за килими и традиционен ресторант. Пешеходна разходка в старата част на Сараево: Баш чаршия, чешмата Себил, улица Казанджилък, Гази Хюсрев бей джамия (изградена по проект на известния Mимар Синан, строежът ѝ е дело на дубровнишки майстори), старата Часовникова кула.Свободно време. Нощувка.

3ден:
Закуска.  Отпътуване за Вишеград. Кратка фото-пауза при известния каменен мост над река Дрина – „Чуприята”. Моста е построен през ХVI век по инициатива на Мехмед паша – Соколлу и дело на великият архитект Синан. От 2007 г. е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Романа „Мостът на Дрина” е най-добрата творба на Иво Андрич, нобелов лауреат за литература от 1961 г. Свободно време в центъра на града. Във Вишеград се намира втория етно град след Дървенград, построен от Емир Кустурица – Каменград. Наречен – Града на Андрич. Разходка по главната улица и площада, където се намират сгушени китни магазинчета за сувенири, бижута, галерия, пекарна, пицария, кафене, бирария и кино . Отпътуване за Златибор /Сърбия/. По пътя посещение на влака-музей “Носталгия” по железницата “Шарганска осмица”- теснолинейка, наследство на Сърбия, която върви от село Мокра гора до гарата Шарган Витаси./ срещу допълнително заплащане и предварителна резервация/.Настаняване в хотел. Нощувка.

4 ден : Закуска. Отпътуване за България.

 

Цена:  255 лв. /от Монтана/

Цена:  260лв /от Враца/

Цената включва: 

  • транспорт с автобус;
  • 2 нощувки със закуска в хотел 3* в Сараево – периферно разположен
  • 1 нощувка със закуска в Златибор
  • Пешеходна разходка в Мостар и Вишеград;
  • Туристическа програма в Сараево с местен екскурзовод;

Цената не включва:

  • мед.застраховка
  • Входни такси
  • Лични разходи

 Валутни курсове: 

1 лв. = 1 босненска конвертируема марка (BAМ); 1 евро = 2 BAМ)

 

Available departures

Unfortunately, no places are available on this tour at the moment