General

ДВУДНЕВНА ЕКСКУРЗИЯ „НЕПОЗНАТАТА РУМЪНИЯ”

МОНТАНА-Манастир Хорезу – СОЛНА МИНА ОКНЕЛЕ МАРИ- СИБИУ-МОНТАНА

24.11 – 25.11.2018

Цена: 105 лв от Монтана

 

Първи ден:

Отпътуване от Монтана в 06.00ч жп гара за Румъния по посока  Дунав мост 2 „НОВА ЕВРОПА“. Посещение  на Град Хорезу,, който  се намира в окръг Вълча между градовете Ръмнику Вълча и Търгу Жиу. Това малко градче е основният керамичен център в страната. Керамиката на Хорезу, изкуство от векове, бе регистрирано през 2012 г. в списък на нематериалното световното наследство на ЮНЕСКО Свободно време за разглеждане на керамичните ателиета и магазини за сувенири. Отпътуване за манастира Хорезу, смятан за най-изразителната сграда, направена изцяло в стил “Бранковани”. Това е чисто румънски архитектурен стил, характеризиращ се с чистота и балансираност на елементите, рисувани декорации и богатство на скулптурата. Заради своя изискан вид, както и заради вековните религиозни традиции, спазвани и до днес, той е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Отпътуване за  солна мина Ocnele Mari. Това е бивша солна мина, а понастоящем е устроена като музей и е отворена за посетители. Разположена е върху площ от 10 дка. До нея се достига с минибус по подземен тунел с дължина 1300 м, който слиза на 29 м под повърхността. Температурата вътре е 13-15. Въздухът е много здравословен и подходящ за хора с белодробни проблеми. Височината на залите е 8 м. Тук се намира най-голямата подземна църква в Румъния. Има още музей, ресторант, магазин за сувенири, спортни игрища и др. Интерес представляват солните образувания по стените и таваните. Следобяд отпътуване за Сибиу. Нощувка в района.

Втори ден:

Закуска. Туристическа програма в Сибиу – централния площад Piata Mare, където се намират Йезуитската църква, Часовниковата кула и централната сграда на музея Брукентал. Музеят е кръстен на името на местен благородник управник на област Трансилвания в края на XVIII в. – Самуел Фон Брукентал. В централната сграда на музея са ситуирани два от шестте музея – картинна галерия с над 1200 творби и богата библиотека съхраняваща над 300 000 книги, списания и ръкописи. Продължаваме към по-малкия площад Piata Mica. Там се намират Гилдията на касапите и Люксембургската къща – стара сграда строена в началото на XV в. Посещаваме и третия основен площад в Сибиу – Хует. Най-забележителната сграда на този площад е Евангелистката катедрала построена в Готически стил през XIV в. Завършваме обиколката на града с посещение на Православната Катедрала „Св. Троица”. Свободно време.Отпътуване за Монтана и прибиране след 22.00ч

ЦЕНА: 105лв/ на човек/

Цената включва: автобусен транспорт;1 нощувка със закуска в района на Сибиу, екскурзоводско обслужване;групова медицинска застраховка,пътни такси.

Цената не включва:

Доплащане за мед.застраховка за лица над 70 г. – 2 лева; лица над 80 г не се застраховат.

Входни такси за посещаваните обекти: – солна мина 20 леи възрастни

 

Available departures

Unfortunately, no places are available on this tour at the moment