General

МОНТАНА-ВРАЦА- ГИГИНСКИ МАНАСТИР –МУЗЕЙ НА МИННОТО ДЕЛО ПЕРНИК-КЮСТЕНДИЛ –ВРАЦА- МОНТАНА

ЦЕНА: 30лв

ДАТА : 21.04.2018

 

П Р О Г Р А М А

Тръгване в 06.30 ОТ ЖП.ГАРА МОНТАНА  за гр.Перник. Посещение на Подземният Минен Музей „Старите Рудници 1891“ , една от основните забележителности на гр. Перник. Той се намира на 50 метра под земята в една от старите мини – „Темелко Ненков“ (още „Старите Рудници“), където през 1891 г. бе направена първата копка за добив на руда в България. Мината е работила до 1966 г., а от 1986 г. е превърната в музей.Изложбата показва историята на въгледобива от началото до наши дни. Минните галерии са дълги 630 метра. Повечето от експонатите са оригинални.
През 1989 г. Подземния минен музей в Перник е обявен за паметник на културата.

Отпътуване за  Гигински манастир „Св. Св. Козма и Дамян“, разположен в подножието на връх Китка (1118 м н.в.) в невисоката планина Черна гора до село Гигинци. Малко са манастирите с толкова превратна съдба през вековете. От 11-12 век и през Второто българско царство е силен стълб на вярата в целия район. Оцелява и след османското нашествие и по това време се налага като средище на обществения живот на българите от съседните околии – Брезнишка, Софийска, Радомирска.

Манастирската обител е подпалена и запустява през 18 век. Отново възкръсва и отново е унищожена вече в по-нови времена, превърната в обори за животни. Истинското Възкресение на манастира започва през 2007 г. Ще бъдете свидетели на истинското му Преображение с упорития труд, вяра, много предприемчивост, ум и Божествена подкрепа на хора, посветили живота си на това дело.

Отпътуване за Кюстендил.  Центърът на град Кюстендил, под който се намира античният град Пауталия, е обявен за Национален архитектурен и археологически резерват “Пауталия – Велбъжд”. От находките се анализират периодите, през които се е развивал градът. Открояват се “Хисарлъка”, “Килийно училище”, “Дервиш баня” , “Източна порта”, “Художествена галерия”, Партиен дом”, “Младежки дом”, “Читалище” и други. Свободно време.Отпътуване към Монтана. Завръщане вечерта.

 

Цената включва: 

– транспорт по маршрута

– посещение на Гигинския манастир и Кюстендил;

– екскурзоводско обслужване

– туристическа застраховка

Цената не включва: 

– входни такси

– Лица над 80 години не се застраховат и ТО не носи отговорност при настъпване на застрахователно събитие.

 

Начин на плащане:

– при записване се внася цялата сума

 

Available departures

Unfortunately, no places are available on this tour at the moment