General

Еднодневна екскурзия Крайова / Румъния /

Дати: 

09.04.2018

01.05.2018

23.06.2018

 

Отпътуване  в   6.30 часа  за Видин . Преминаване на Дунав мост 2 и пристигане в Крайова около обяд.

Крайова (Craiova) е румънски град с население от над 243 000 души. Градът се намира в район Олтения (Oltenia) и е разположен на река Жиу (Jiu). Град Крайова се намира в окръг Долж (Dolj). На мястото, където е разположен градът, е имало старинно римско селище. Римляните са построили крепост, която е била от тухли и камъни. Римляните са нарекли селището Пелендава (Pelendava).

Според археологически свидетелства на мястото, където днес се намира град Крайова, е имало голям град още в периода на ранното Средновековие. През четиринадесети век градът е бил известен като голям търговски център. През шестнадесети век районът бил управляван от наследници на фамилията Крайовещи (Craiovesti), която била известна с политическото си влияние.

Град Крайова е бил извоюван от турците от принц Мирча Първи (Mircea I). Това допринася за доброто икономическо развитие на града. В края на осемнадесети век градът е бил изпепелен от османските войски. Преди това той е бил известен като мощен търговски център. През деветнадесети век е времето на разцвет на град Крайова.

Той продължава да се развива като мощен търговски център, където се търгува с различни държави. По това време са построени много важни сгради в града, сред които голямо количество църкви. Градът продължава да се развива с бурни темпове и през двадесети век, като в средата на века стартира разцветът на машиностроенето.

Жителите на града се гордеят с голямото количество добре запазени исторически паметници. Сред основните забележителности на град Крайова е катедралата на свети Димитър (St. Demetrius), която е построена през осемнадесети век, както и църквата на манастира Козуна (Kozunа) – тя е построена през петнадесети век и се смята за най-старата сграда в града.

 Сред интересните сгради е църквата на мадона Дуду (Мadona Dudu), която е построена в средата на осемнадесети век и е известна с красивите си мозайки. В града може да се види художественият музей на Крайова, който е бил построен през деветнадесети век по проект на френски архитект. В музея се съхраняват ценни произведения на изкуството на известни румънски творци, създавали шедьоврите си преди повече от век.

За туристите е интересна къщата Банией (Bаniei), която е построена в края на седемнадесети век. В къщата е разположен етнографският музей.

И не на последно място е площадът Михай Витязул – експлозия от цветя, фонтани, декоративни саксии, а ж центъра – статуята на Михай Витязул. Това е румънски национален герой, който пръв обединява княжествата Трансилвания, Молдова и Влашко. Всяка вечер край уникалните  пеещи фонтани на площада се събират стотици хора.

В Крайова се намира и един от най-големите молове в Европалинк тук

 

Цена:

25 лв от Монтана;

30 лв от Враца;

 

Цената включва:

– транспорт с автобус категория  3* –  TV, минибар ;

– медицинска застраховка;

– водач от агенцията.

 Цената не включва:

– входни такси за посещаваните обекти ;

– разходи от личен характер .

Необходими документи:

– ксерокопие на първа страница на документ за самоличност с 6-месечна валидност към датата на заминаване ;

– за деца до 18 г. – нотариално заверена декларация от двамата родители за съгласие за напускане на страната ;

Available departures

Unfortunately, no places are available on this tour at the moment