General

ИЗКАЧВАНЕ НА ВРЪХ ВИХРЕН ЗА 1 ДЕН

18.08.2018

ПРЕХОД:  ДИНАМИЧЕН

ВРЕМЕТРАЕНЕ: 6-7часа

ЗА НАЧИНАЕЩИ / ОПИТНИ ТУРИСТИ!

ЦЕНА: 48лв

 

Връх Вихрен е вторият по височина в България след Мусала и третият на Балканския полуостров. Висок е 2914м., а най-подходящото време за изкачването му е през периода юли – края на септември.

ПРОГРАМА

Отпътуване рано сутринта в посока Банско. Изходния пункт е хижа Вихрен, намираща се на 1950 метра надморска височина. Това означава, че денивелацията спрямо нея и връх Вихрен е 964 метра. Това е почти двойно спрямо връх Мусала и тройно сравнено с Черни връх.

Първа отсечка: Байкушева мура – хижа Вихрен. Прехода е 30 минути умерено темпо.

Втора отсечка: хижа Вихрен-вр.Вихрен.Пътеката е умерено стръмна и е важно да не се напрягате и да губите сили в първите метри от прехода. Маршрутът ви криволичи между не високи, самостоятелни дървета, преминава през малко рекичка и малко по малко ви отдалечава от хижа Вихрен.Изкачване по основната пътека, известна като “Царската пътека”. Тя стига до седловината Кабата (2535 м)

Трета отсечка: Кабата /2535/- вр.Вихрен: Пътят е стръмен, денивелацията е около 1000 метра.

Вр. Вихрен: .Наградата за преодоляване на продължителния преход ви очаква горе на върха – гледката към околните върхове, към Бъндеришките и Влахините езера, разкриваща съкровищата на Пирин, ревниво скътани в прегръдката на планината.

Преход Разстояние Денивелация Продължителност
х. Вихрен (1950 м) – Кабата (2535 м) 2,20 км плюс 585 м 2 часа
Кабата – вр. Вихрен (2914 м) 1,10 км плюс 379 м 1 час
вр. Вихрен – х. Вихрен (1950 м) 3,30 км минус 964 м 2 ч. 30 мин
Общо: (типичен за Пирин каменист терен) 6,60 км
5 ч. 30 мин

Отпътуване около 17.00ч и прибиране късно вечерта.

ВАЖНО!За тези, които преценят, че не могат да се справят с прехода, има възможност за разходка в района на х. Бъндерица и Байкушевата мура – най-старото иглолистно дърво в България и едно от най-старите в света.

Забележка:

Задължително изискване към туристите е да се движат като група и да се съобразяват с темпото, което определя водачът.

При мъгла, непроходими, опасно хлъзгави, стръмни, наводнени участъци на пешеходните маршрути, при лошо време или след проливни дъждове и свлачища или други неподходящи метеорологични условия водачът има право еднолично да промени програмата от съображения за сигурността на участниците.

При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.

Преходът е достъпен за туристи, които нямат здравословни проблеми с краката, сърцето или др. заболявания.

Непременно носете удобни затворени туристически обувки с добро сцепление /сандали, високи обувки и т.н. не са вариант за преходи от този тип/, щеки за ходене, топли дрехи, вкл. шапки и ръкавици, дъждобрани.

Носете суха храна.

Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!

Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата.

Лица над 69 г. не се застраховат.

Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при промяната им. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.

Available departures

Unfortunately, no places are available on this tour at the moment
41.7672222,23.3967001