General

Козарника – Чачин камък – Скалата на Богинята-Майка

НЕПОЗНАТИЯ СЕВЕРОЗАПАД

25.03.2018 / 09.04.2018

ЕДНОДНЕВНА ЕКСКУРЗИЯ

Отпътуване в 7:00 ч. от жп.гара Монтана. Пътува се към Белоградчик.На 7 км от града се намира тайнствената пещера Козарника. В нея са открити най-древните човешки находки в Европа – 1,4 млн. години, както и много други артефакти от различни времена, сред които и най-древната статуетка на Богинята-Майка на планетата. Ще се придвижим с транспорта максимално близко. Дължината на пещерата е 150 метра. Цялата пещера е достъпна за посещение, като наличието на археологически изкопи в нея изисква повишено внимание! Пешеходен преход до пещерата – около 400-500 метра, по горски път, с леко изкачване. Следва Скалното светилище Чачин камък. Мястото е с уникални скални изображения, ритуални кладенци, отлично местоположение с красива панорамна гледка. Съществуват предположения, че това са останки от тракийско светилище, предназначено за изпълнение на древен ритуал по прераждане на владетели, което е служело и за обсерватория, свързана с още няколко подобни обекти разположени наоколо. Пешеходен преход – около 1,5 км в посока, около 20 минути в посока, по асфалтиран и горски път. Време за пикник, носете суха храна. Ще отидем и при Скалата на Богинята-Майка – светилището е част от огромен светилищен комплекс, изваян от природни и неведоми сили, който смайва с грандиозност и мистична красота. Тази скала поразително прилича на рисунки на божества от пещерата Магура и е част от странната история по пристигането на Земята на Първата Майка, която донесла живота. Пешеходен преход – до Скалата се достига по горски пътеки, със стръмни и скални участъци, с обща продължителност около 4 часа. Задължително е да бъдете с туристически обувки, с добро сцепление! Свободно време за храна.Отпътуване обратно за Монтана.

ЦЕНА: 30лв/на човек/

Цената включва:

  • транспорт по маршрута
  • екскурзоводско обслужване
  • водач
  • Цената не включва:
  • входни такси
  • лични разходи

 

Забележки:

Екскурзията се провежда с местен водач – познавач и изследовател на знаците, тайните и мистиката на Белоградчишките скали, знания, които ще споделя с нас през цялото време. Беседите на посещаваните обекти представляват нагледни разкази и демонстрации (където демонстрации са възможни) за проучването на местата и направените находки.

Суха храна за обяд ;

Задължително изискване към туристите е да се движат като група и да се съобразяват с темпото, което определя водачът.

При мъгла или влошаване на метереологичните условия водачът има право еднолично да промени програмата от съображения за сигурност за участниците.

Преходът е достъпен за туристи, които нямат здравословни проблеми с краката, сърцето или др. заболявания.

За пешеходните преходи непременно носете удобни високи туристически обувки с добро сцепление, щеки за ходене, суха храна.

Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата.

При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.

Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при промяната им. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.

Available departures

Unfortunately, no places are available on this tour at the moment