General

Еднодневна екскурзия до Панагюрище

посещение на Историческия музей

28.07.2018

Цена: 30 лв

Цената включва: Транспорт; Водач от агенцията;

Цената не включва: вход на историческия музей;

 

 

Копривщица е градът, в който отиваме за първи път като деца. Това е градът, през който минават маршрутите на повечето чужденци в България. Мястото, където се пази историята и където си заслужава да се връщаме от време на време. А според местна шега, също и мястото, където лятото трае само три дни – ако се напиеш, може да го изпуснеш.

Ако отдавна (или никога) не сте били в Копривщица, ето списък с основните забележителности в града, които да посетите:

Каменният мост Първа пушка – тук за първи път гръмва пушка, която отбелязва началото на Априлското въстание.

Училище „Св.св. Кирил и Методий“ – второто взаимно училище в България и първото класно училище, създадено от Найден Геров. Тук е преподавал Неофит Рилски.

Църквата „Успение Богородично“ – освен с религиозната си функция, тя е известна и с това, че камбаната й дава официалното начало на Априлското въстание. В двора на църквата са погребани Тодор Каблешков и Димчо Дебелянов.

Къща музей на Любен Каравелов – роден е в богато семейство и е ученик на Найден Геров в първото класно училище в Копривщица преди да се захване с революционна дейност.

Къща музей на Димчо Дебелянов – домът на известния поет, дал живота си за България по време на Първата световна война.

Къща музей на Тодор Каблешков – домът на известния революционер и автор на Кървавото писмо.

Къща музей на Георги Бенковски – един от основните организатори на Априлското въстание.

Лютовата къща – изящна архитектура и стенописи, които ще ви впечатлят.

Чаршията – мястото, където да се срещнете със занаятите от миналото.

Ослековата къща – едва ли сте очаквали барок в Копривщица, но къщата на търговеца Ненчо Ослеков е построена в този стил. От 1956 г. в нея се помещава Етнографският музей.

В Панагюрище има много реставрирани възрожденски къщи. В Дудековата къща е уредена етнографска експозиция, представяща бита и живота в града в края на 19 век. Историческият музей е почти изцяло посветен на Възраждането и Априлското въстание. Къщата музей на Райна Княгиня, Тутевата къща, Лековата къща, родната къща на Марин Дринов, известен историк и първият министър на образованието в новоосвободена България, църквата „Св. Георги” и храмът „Св. Богородица” също представляват интересни места за посещение. Над центъра на града е издигнат впечатляващ мемориален комплекс в чест на Априлското въстание.

 

 

Available departures

Unfortunately, no places are available on this tour at the moment