General

Райското пръскало и връх Ботев

Монтана- Калофер – м. Паниците – хижа Рай – Райското пръскало – връх Ботев-Монтана

13.07 -14.07.2018

ЦЕНА: 55лв на човек

1-ВИ ДЕН:

Отпътуване от Монтана рано сутринта от жп. гара. Пътува се в посока град Калофер с кратка почивка по пътя. Райското пръскало е най-високият водопад на Балканския полуостров. Намира се в Национален парк  „Централен Балкан“ в природния резерват Джендема. Събира води от снежните преспи, разположени под върха, които образуват река Пръскалска и има височина 124,5 метра. Тръгваме от местността Паниците до Калофер. Маршрутът е разнообразен, с различна степен на трудност, но винаги съпровождан от удивителни гледки.Настаняване в хижа „РАЙ”. Нощувка/ срещу допълнително заплащане/

 

Преход – Ден 1 Разстояние Денивелация Продължителност
Паниците – Параджишка поляна (1100 м) 4 км Плюс 350 м 2 ч. 30 мин.
Параджишка пол. – Бетонен мост (1225 м) 3,60 км Плюс 125м 1 ч. 45 мин.
Бетонен мост – х.Рай (1430м) 1,90 км Плюс 205 м 1 час
Общо 9,50 км
5 ч. 15 мин.

 

2-РИ ДЕН:

По желание изкачване на вр.Ботев, висок 2376 метра и е най-високият в Стара планина. Намира се в национален парк Централен Балкан и е смятан за един от най-трудните върхове в България. Причините за това мнение най-вече идват от голямата денивелация, която трябва да бъде преодоляна и метеорологичната обстановка. За останалите свободно време и разходка до Водопада.Тръгване от Калофер около 18.00ч за Монтана и прибиране вечерта.

Преход – Ден 2 Разстояние Денивелация Продължителност
х. Рай – Тарзанова пътека (1960 м) 2,40 км + 530м 1 ч. 40 мин.
Тарзанова пътека – вр Ботев (2376 м) 2,30 км + 416 м 1 ч. 40 мин.
вр. Ботев – х. Рай (1430 м) 4,70 км минус 946 м 3 часа
х. Рай – Паниците (750 м) 9,50 км минус 680 м 3 ч. 30 мин.
Общо 18,90 км
9 ч. 50 мин.

 

Хижа Рай е разположена на прекрасно място в НП Централен Балкан. Прехода от Калофер е около 4-5 часа пеш и е изключително приятен и добре маркиран. Хижата се намира в подножието на прекрасното Райско пръскало, най – високото на Балканския полуостров – 124 м. Хижата се стопанисва от ТД “Хайдут”, отворена е за посетители през цялата година. Разполага с 80 места на легла и 33 нара. Има столова с 90 места, външна и вътрешна тоалетна и външна баня. Предлага горски чай, напитки, кафе, супи, салати и скара.

 

Цената включва:

 • транспорт по маршрута
 • водач от фирмата

 

Цената не включва:

 • задължитезадължителна планинска застраховка – 3 лв.
 • 1 нощувка в х. Рай – общи спални помещения с по 8–12 легла. Доплащането за нощувката става на място – 15 лв. на легло.
 • Лица над 69 год. не се застраховат.

ВАЖНО:

 • Задължително изискване към туристите е да се движат като група и да се съобразяват с темпото, което определя водачът.
 • При мъгла, непроходими, опасно хлъзгави, стръмни, наводнени участъци на пешеходните маршрути, при лошо време или след проливни дъждове и свлачища, или други неподходящи метеорологични условия водачът има право еднолично да промени програмата от съображения за сигурността на участниците.
 • Преходът е достъпен за туристи, които нямат здравословни проблеми с краката, сърцето или др. заболявания.
 • Непременно носете удобни затворени туристически обувки с добро сцепление, щеки за ходене, топли дрехи, вкл. шапки и ръкавици, дъждобрани.
 • Носете суха храна.
 • Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!
 • Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата.
 • При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.
 • Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при промяната им. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.
 • Лица над 69 год. не се застраховат.

Available departures

Unfortunately, no places are available on this tour at the moment