ЧЕТИРИДНЕВНА ЕКСКУРЗИЯ

Босна и Херцеговина

Монтана –Вишеград-Сараево  Моста-Вишеград –Монтана 

05-08.09.2024

 

Цена : 400лв 

Цената включва :транспорт с комфортен автобус,3 нощувка със закуска в хотел 2/3***  ,екскурзоводско обслужване.

 

1ден: Отпътуване от Монтана в 4:00 часа от ЖП Гарата в посока ГКПП Връшка чука. Отпътуване към Сараево, като по пътя  се посещава известния Дървенград,  построен по инициатива на Емир Кустурица. В това необикновено селище, разположено в живописната местност Мокра гора близо до границата на Сърбия с Босна, всичко е направено от дърво. Къщите, хотела, ресторанта, църквата, дори настилката по улиците са дървени. Първоначално Дървенград е построен като декор за снимките на филма на Кустурица „Животът е чудо“, но с времето се превръща в една от туристическите атракции на Сърбия. Настаняване в хотел в района на САРАЕВО. Нощувка.

 

2ден : Закуска. Панорамна обиколка на Сараево с местен екскурзовод – Кметството, къщата на ината, Баш чаршия, символа на града – чешмата Сибил, Националният театър, Синагогата, Катедралата, Императорската джамия, Латинския мост, където е убит Франц Фердинанд; Морича хан – единственият съхранен хан от времето на Османците, днес превърнат в магазин за килими и традиционен ресторант. Пешеходна разходка в старата част на Сараево: Баш чаршия, чешмата Себил, улица Казанджилък, Гази Хюсрев бей джамия (изградена по проект на известния Mимар Синан, строежът ѝ е дело на дубровнишки майстори), старата Часовникова кула.Свободно време. Отпътуване за Мостар, живописен град включен през 2005 г. в списъка на ЮНЕСКО. Пешеходна разходка в Старият град,  прочут със своите автентични турски къщи, пъстроцветните пазари с традиционни занаятчийски изделия и със Стария мост над река Неретва – символ на мира и съжителството на различни културни и религиозни общности, джамията “Караджоз Бей” /построена през 16 в. от Мимар Синан/, моста Крива Чуприя, къщата на Бишчевич, Епископството, Католическата църква, Старата чаршия, Дервиштеке. Свободно време. Връщане в хотела.Нощувка.

3ден:
Закуска. Отпътуване за  България. По пътя посещение на Вишеград. Кратка фото-пауза при известния каменен мост над река Дрина – „Чуприята”. Моста е построен през ХVI век по инициатива на Мехмед паша – Соколлу и дело на великият архитект Синан. От 2007 г. е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Романа „Мостът на Дрина” е най-добрата творба на Иво Андрич, нобелов лауреат за литература от 1961 г. Свободно време в центъра на града. Във Вишеград се намира втория етно град след Дървенград, построен от Емир Кустурица – Каменград. Наречен – Града на Андрич. Разходка по главната улица и площада, където се намират сгушени китни магазинчета за сувенири, бижута, галерия, пекарна, пицария, кафене, бирария и кино. Прибиране в България късно вечерта.

 

 

Цената включва:

  • транспорт с автобус;
  • 2 нощувки със закуска в хотел 3* в Сараево – периферно разположен
  • Пешеходна разходка в Мостар , Вишеград, Андричград.;
  • Туристическа програма в Сараево

 

Цената не включва

Входни такси

  • Лични разходи

 

 

Валутни курсове:

1 лв. = 1 босненска конвертируема марка (BAМ); 1 евро = 2 BAМ)

 

Настаняването в автобуса се осъществява според датата на записване;

Туроператорът си запазва правото за промени в последователността на програмата по независещи от него причини.

Туроператорът не носи отговорност пред граничните власти за нередовни документи от страна на туристите или липса на такива;

Туроператорът не носи отговорност за работното време и промяна в стойността на входните такси и билети на туристическите обекти.

Неявяването в точният час на тръгване и на определените срещи по време на програмата се счита за отказ от пътуване и туроператора не носи отговорност и не възстановява вече заплатените суми.