УИКЕНД В РОДОПИТЕ – ИСТОРИЯ, ПРИРОДА, КРАСОТА

МОНТАНА- Асенова крепост – Чепеларе – екопътека Невястата – НАО Рожен – Смолян – пещера Ухловица- Агушевите конаци-МОНТАНА

ДАТА : 13.07- 14.07.24

ЦЕНА : 180лв

 

Ден 1:  Асенова крепост – Чепеларе – екопътека Невястата – НАО Рожен – Смолян

Отпътуваме сутринта и се насочваме към един от средновековните пазители на богатата съкровищница, наречена Родопа планина – Асеновата крепост.

Ще преминем заедно през хилядолетната история на мястото, на което се извисява крепостта с емблематичната църква “Света Богородица Петричка”, ще проследим развитието на укрепения хълм, който в разцвета си по време на Второто българско царство се превръща в укрепен град, и разбира се ще запечатим красивия пейзаж, който се разкрива към Асеновград и околностите.

Отдали дължимото на “стража на Родопите”, ще навлезем навътре в планината, за да достигнем едно малко градче, дало на България много шампиони в зимните спортове – Чепеларе. Освен с тях обаче градът е известен и с единствения по рода си на Балканите “Музей на Родопския карст”. Богатата експозиция ще ни пренесе в “света на вечния мрак”, като ни разкрие всичко за произхода и устройството  на пещерите, техните обитатели през различните епохи и множество минерали, характерни за Родопите – ахати, корунд и други скъпоценни и полускъпоценни камъни. След разходката ни в Чепеларе се отправяме в посока Смолян и ще Ви разкажем легендите за скалния масив Невястата.Ще стигнем до края на екопътеката където ще се насладим на гледката над Смолян от високо. За любителите на ексктремни приключения има 100-метровово въже на алпийския тролей, водещ до отсрещната скала. За да се върнем до паркинга, ще извървим обратно същия маршрут на екопътека Невястата.

Вече познаваме в детайли недрата на нашата прекрасна Родопа планина и можем да продължим към следващата ни спирка. Тя ще ни отведе пък към необятното синьо небе и знанията, които сме натрупали за него – запътваме се към “Национална астрономическа обсерватория Рожен”. Тук ще имаме удоволствието да изслушаме увлекателна беседа за значимостта и приноса към астрономията на НАО Рожен в  голямата зала, под купола с 2-метровия телескоп Ричи-Кретиен-Куде (РКК), а най-безстрашните ще могат да се разходят по рампата-тераса около самата сграда, разкриваща 360-градусова панорама – към кулата Снежанка, Роженските поляни, където се провежда прочутият “Роженски събор” и още много от прелестите на планината.

След всички тези емоции е време да се запътим към Смолян. Свободно време и нощувка.

Ден 2: Смолян – пещера Ухловица 
Закуска, след която се отправяме към “подземния дворец на Родопите” – пещерата Ухловица. 

Ухловица е пещера на около 3 500 000 години, която я прави една от най-старите в Родопите и още с влизането в нея пътешествениците се пренасят в един магичен свят. Поради възрастта си и факта, че в миналото е била залята от вода, Ухловица се е сдобила с отличителните за нея  “дендрити” –  приличащи досущ на повърхността на корала, те създават усещане у посетителите, че се намират на морското дъно. Останалите многобройни и причудливи форми на пещерата играят неописуемо с въображението, но това, което истински удивлява всеки един посетител, е искрящо белият водопад от калцитни кристали, който се спуска в първото от седемте пещерни езерца и омагьосва въображението.

След като излезем от приказният свят на “Ухловица” ще се отбием за кратка фотопауза до най-големия късносредновековен феодален замък на Балканския полуостров – Агушевите конаци(комплексът е частна собственост).

Е, като всяко нещо и нашето пътешествие из централните части на Родопите ще дойде към своя край, но пътувайки обратно към МОНТАНА, заредени с цялата енергия на планината, вече ще планираме следващото пътешествие из най-красивите кътчета на родината.

Цената включва:

 • Нощувка и закуска в хотел 3*, в района на Смолян;
 • Транспорт с туристически автобус;
 • Екскурзоводско обслужване.

 Цената не включва:

 • Входни такси за посещаваните обекти.

Приблизителни входни такси за посещаваните обекти:

Асенова крепост

 • Възрастни – 4 лв.;
 • Ученици, студенти и пенсионери  – 2 лв.

Музей на Родопския карст, Чепеларе

 • Възрастни – 3 лв.
 • Ученици, студенти и пенсионери – 1,50 лв.

НАО Рожен

 • Възрастни – 5 лв.
 • Ученици, студенти и пенсионери – 2 лв.

Пещера Ухловица

 • Възрастни – 8 лв.
 • Ученици – 4 лв.
 • Пенсионери – 5 лв.