Тайните на Лудогорието

Търговище – Разград – Свещари

Дата:14.10-15.10.23

Цена: 165лв

1 ден – Търговище – Разград

Отпътуване в 07:00 ч. по маршрут Търговище – Разград. Посещение на гр. Търговище. Разходка в модерния център на града и във възрожденския квартал Вароша, чиито тесни улички ни връщат два века назад. Старинните къщи са реставрирани и в някои от тях са превърнати в музеи, като тази на Никола Симов – знаменосеца на Ботевата чета, Славейковото училище, църквата „Успение Богородично” от 1851 год. Свободно време за обяд.

Отпътуване за Разград. С пристигането в града, столицата на Лудогорието, както с любов го наричат жителите му, се посещава Археологическия резерват „Абритус” с площ от 150 дка, най-забележителната част от който е античният град Абритус. Крепостта е построена върху развалините на тракийско селище и през IV – V век се превръща в един от най-големите римски градове на територията на днешна Североизточна България. Археологическите разкопки от 1954 година до наши дни разкриват жилищни сгради, улици, колонади, части от крепостни стени, релефи, статуи и още много безценни артефакти, част от които се съхраняват в музея на крепостта. Резерватът е включен в Стоте национални туристически обекта.

Настаняване в хотел. Свободно време за разходка в центъра на Разград: Часовниковата кула от 1864 год., символ на града, Момина чешма, джамията „Ибрахим паша“. Вечеря. Нощувка.

 

2 ден – Разград – Свещари – Исперих

Закуска. Отпътуване за Историко-археологическия резерват „Сборяново”, който обхваща Свещарската гробница, древния град Хелис, за който се предполага, че е бил столица на гетите, мюсюлманското светилище Демир баба теке, могили, светилища и некрополи. Посещение на Свещарската тракийска царска гробница. С уникална архитектура и богата украса, изключително добре запазена, според учените, тя е последният дом на Дромихет – царят на племето гети. Обект от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО и Стоте национални туристически обекта. Посещение на Демир баба теке, място, почитано както от мюсюлманите, така и от християните. Построено е през XVI век върху стари тракийски и християнски светилища. Легендите разказват, че тук е гробът на духовния баща на алианите Демир Баба /Железният баща/, а християните го приемат и за свой светец. Тук се преплитат езически митове, различни вярвания и ритуали и е място за преклонение от хора от всички възрасти и вероизповедания. Отпътуване и пристигане вечерта.

Цената включва:

Транспорт с комфортен туристически автобус;

1 нощувка със закуска в хотел *** в района на Разград;

Посещение на Търговище;

Туристическа програма в Разград с посещение на АР Абритус;

Посещение на ИАР „Сборяново: Тракийската гробница и Демир баба теке.

 

Цената не включва:

Разходи от личен характер;

Приблизителни входни такси за посещаваните обекти:

– Археологически резерват „Абритус“ – 3 лв.;

– Свещарска тракийска гробница – 10 лв.