Етъра – Габрово – Трявна – Дряновски манастир – Боженци – Велико Търново

НОВО !!! Двудневна екскурзия

Монтана – Етъра – Габрово – Трявна – Дряновски манастир – Боженци – Велико Търново – Монтана; 

19.10 – 20.10.2019

Цена: 79 лв

Цената вклчюва: транспорт; 1 нощувка със закуска в хотел 2/3***; водач- екскурзовод;

1 ден

Тръгване от Монтана по маршрут – Ботевград – Севлиево – Етъра. Разглеждане на първия по рода си в България музей на открито „Етъра”, разположен на площ от 7 хектара, състоящ се от над 50 обекта. Там ще придобиете реалистична представа за архитектурата, бита и стопанското минало на Габровския край през Възраждането. Отпътуване за град Трявна. Старата част на града е обявена за архитектурен резерват, където са запазени около 140 паметника на възрожденската архитектура. Трявна се слави като средище на майсторите на дюлгерството, дърворезбата и иконописта. Отпътуване за Велико Търново. Посещение на Царевец . Нощувка  в района на Велико Търново.

2 ден

Закуска. Отпътуване за село Боженци. Посещение на едно от най-живописните български села, което от 1964г. е обявено за архитектурно – исторически резерват. Сгушено в планинските пазви, селото изцяло е запазило старинния си възрожденски вид и е съхранило ценни архитектурни паметници. Интересни за посещение са къщата на Дончо Попа – една от най-типичните за Възраждането сгради, както и трикорабната църква „Пророк Илия”. Посещение на Дряновски манастир „Св.Архангел Михаил”, основан по време на Втората Българска държава. Манастирът е един от центровете за подготовка на Априлското въстание, след избухването му е опожарен и разрушен. Възобновен е през 1880г., а през 1897г. е издигнат и паметник-костница на загиналите въстаници. Посещение на пещерата „Бачо Киро”, разположена непосредствено до Дряновския манастир. В нея са открити оръдия на труда и следи от човешко присъствие, които датират от 150 000 пр. Хр. Пещерата е интересна и със скалните образувания наподобяващи хора, риби, змии, Богородица и Младенеца и други. Свободно време за разходка и обяд. Отпътуване за Монтана и прибиране вечерта.

ПАКЕТНА ЦЕНА НА ЧОВЕК НАСТАНЕН В ДВОЙНА/ТРОЙНА СТАЯ ВКЛЮЧВА:

  • 1 нощувка със закуска в хотел 2/3 звезди в района на град Трявна;
  • транспорт с туристически автобус;
  • екскурзоводско обслужване.
  • туристическа застраховка

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

  • разходи от личен характер;
  • приблизителни входни такси за посещаваните обекти:

Архитектурно-етнографски комплекс “Етър” – 4 лв.

гр.Трявна – Специализиран музей на резбарското и етнографско изкуство – 2 лв.

с.Боженци – Архитектурно-исторически резерват – 4 лв.

Пещера “Бачо Киро” – 4 лв.

 

Забележка:

Агенцията НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.

Leave a Reply