ИСТАНБУЛ –АНКАРА-КОНЯ–КАПАДОКИЯ – БУРСА

ИСТАНБУЛ –АНКАРА-КОНЯ–КАПАДОКИЯ – БУРСА

МОНТАНА – ИСТАНБУЛ – АНКАРА – КОНЯ – КАПАДОКИЯ – БУРСА – МОНТАНА

20.09 – 26.09.2019

Цена: 570 ЛЕВА 

 

1 Ден

Отпътуване в 21:00ч по маршрут Монтана – Истанбул.

 

2 Ден.МОНТАНА- ИСТАНБУЛ

Пристигане сутринта и разходка до парка ЕМИРГАН . По желание посещение на желязната църква „Свети Стефан“ и круиз по Босфора с кораб с местен екскурзовод./ срещу допълнително запалщане/ .Свободно време. Нощувка.

 

3 Ден :АНКАРА -КАПАДОКИЯ

Закуска.Отпътуване за турската столица рано след закуска.Обзорна обиколка на Анкара – град, разположен сред хълмиста местност в центъра на Анадолското плато. Разглеждане на Мавзолея на Ататюрк, Музея на Анадолските цивилизации, Анкарската крепост, Римските терми от времето, когато Анкара е център на римската провинция Галатия. Следобед отпътуване за Кападокия. Кратък престой и възможност за снимки при соленото езеро Тюз Гьол – с дължина 100 км, второто по големина в Турция. Настаняване в хотел 4*. Вечеря. Нощувка.

 

4 ДЕН:  КАПАДОКИЯ

По желание и срещу допълнително заплащане полет с балон над Кападокия. Мероприятието се провежда рано сутринта около 05.30 ч. В цената е включен трансфер, лека закуска, шампанско, застраховка и сертификат. (с доплащане 310 лв. на човек и при заявка и заплащане в България най-малко 25 дни преди датата на отпътуването – услугата е много търсена и резервациите на по-късен етап не могат да се гарантират; при неблагоприятни метеорологични условия е възможно полетът да не се изпълни, при което заплащането на услугата се възстановява от туроператора най-късно 3 дни след завръщането от екскурзията. Под действието на водата и вятъра са се образували причудливи форми, шедьоври на творчеството на природата. Областта Кападокия е спомената още в Библията. Ранните християни са се заселили в областта, за да изповядват религията си спокойно. Посещение на местността Юргюп с гигантските й конуси и комини. Градът се намира близо до скалните църкви на Гьореме. Известен е с виното си, с ръчно изработените килими и хотелите, построени в пещери – повечето от тях са били обитавани като жилища. Някои от пещерите са превърнати в нощни клубове и барове, тъй като в Юргюп кипи невероятен нощен живот. Продължаваме с посещение на долината Дервент – Червената долина; долината Зелве, наречена Долината на монасите – сега осеяна с десетки църкви, тя е приютила християни още в зорите на християнството. Следва посещение на местността Пашабаа – природен феномен с гигантски скални комини и религиозен християнски център – църквата на Симон Стоукник. Посещение на Открития музей Гьореме – най-известното и посещавано монашеско селище в района на Кападокия, в което са запазени повече от 30 църкви от IX до XI век с оригинални стенописи. Днес там могат да се видят едни от най-добре запазените образци на скални църкви и манастири, както и множество византийски икони и фрески. Свободно време и възможност за обяд в Гьореме. Кратка фотопауза на панорамната площадка над Долината на гълъбите (някога тук са живеели гълъби в „къщички”, издълбани в скалите; гълъбите са били обучавани да разнасят писма – основният начин на „комуникация” в онези времена). Посещение на крепостта Ючхисар – една от главните туристически атракции и архитектурни чудеса в Кападокия, разположена на най-високия връх в региона и предлагаща великолепна гледка над цялата област. Връщане в хотела около 18:00 ч. Вечеря. Нощувка.

 

5 Ден. КОНЯ

Закуска. Отпътуване за Коня – религиозното сърце на Турция. Кратка спирка с възможност за снимки при природния феномен Трите грации – символите на Кападокия. Преди да напуснем окончателно Кападокия, ще завършим с посещение на подземния град Каймаклъ – древният град Енегул, чиято изградена под земята инфраструктура включва над сто тунела, от които 4 етажа са отворени за туристически посещения.

Пристигане в Коня и посещение гробницата на ислямския философ Мевляна Джелаладдин Руми от ХІІІ век. Създател на учението и Ордена на въртящите се дервиши – търсещи любов, толерантност и познание, чрез практиката на въртене – изпадайки в подобно на транс състояние. Настаняване в хотел. Свободно време за разходка в централната част на града. Вечеря. Нощувка.

 

6 Ден. БУРСА

Закуска. Напускане на хотела. По пътя разглеждане на гроба на турския всепризнат и обичан хитрец Настрадин Ходжа в Акшехир и кратка фотопауза на алеята с хумористичните му паметници. Посещение на чаршията за порцелан в Кютахя, свободно време за обяд и възможност за покупка на сувенири. Пристигане в Бурса, градът е изпълнен с градини и паркове и често е наричан „Зелена Бурса“. Вечерно разглеждане на забележителностите на Бурса – Кервансараите в центъра на града и най-голямата джамия – Улу Джами, която има 20 блестящи малки купола и забележителен шадраван (фонтан) във вътрешната ѝ част. Настаняване в хотел. Свободно време за разходка в централната част на града. Вечеря. Нощувка.

 

7 Ден.Закуска. БУРСА- МОНТАНА

Свободно време за сутрешно кафе при една от забележителностите на Бурса – Стария чинар Инкая. Разглеждане на етнографския комплекс и панорамната площадка, където се намират гробниците на първите османски владетели Осман и Орхан бей. Свободно време за разглеждане на красивите градски паркове и пазарите с ориенталски стоки и сувенири (известните кашмирени шалове). Отпътуване за България. Пристигане късно вечерта.

 

Цена: 570 ЛЕВА 

 

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

 • Транспорт с луксозен автобус, лицензиран за международни превози;
 • 1 нощувка в Истанбул със закуска в 4* хотел, ;
 •  2 нощувки в Кападокия в хотел 4 * на база закуска и вечеря;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 4 * в Коня;
 •  1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 4 * в Бурса;
 • Туристическа програма с местен екскурзовод по посочения маршрут;
 • Застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” с покритие 5000 евро.

 

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

 • Пътни такси в Турция задължително 30 лева при записване.
 • – Музей на анадолските цивилизации в Анкара – 20 т.л.
 • Крепостта Ючхисар – 7 т.л.
 • Скалните църкви в Гьореме – 30 т.л.
 • Долината Зелве – 10 т.л.
 • Подземният град Каймаклъ – 30 т.л.
 • Гробницата на Мевляна в Коня – 5 т.л.
 • Турска вечер – ресторант с фолклорна програма – 25 евро (Менюто включва плодови салати, ядки и напитки местно производство)
 • Полет с балон над Кападокия – 160 евро
 • Медицинска застраховка с покритие 5000 евро за лица до 65г – 5 лв (над 65г има завишение)

 

Забележка: Музейните такси се заплащат задължително в турски лири и е  желателно да бъдат обменени в България

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 40 туристи.

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди началната дата.

 

Необходими документи:  Задграничен паспорт с валидност поне 3 месеца от датата на отпътуване и лична карта .

 • при групи над 14 човека се заплащат задължително и слушалки – 3 турски лири;

Посещение на подземен ресторант с богата фолклорна програма (менюто включва различни салати и напитки, местно производство, без лимит), Кападокия – 25 евро;

Разходка с балон над Кападокия – 160 евро (разходката започва в 05:00 ч. сутринта и трае около час, балонът се издига до 800 м и лети на различни височини); Разходи от личен характер. При записване внасяне на 200 лева аванс, при несъбиране фирмата уведомява клиента в 7 дневен срок от датата на отпътуване.

Leave a Reply