КОМПЛЕКС ДАМАСЦЕНА

КОМПЛЕКС ДАМАСЦЕНА

НОВО: КОМПЛЕКС ДАМАСЦЕНА

Монтана – Карлово – Калофер – Копривщица – Казанлък – КОМПЛЕКС ДАМАСЦЕНА – ШИПКА – ГАБРОВО – ЛОВЕЧ – МОНТАНА

26.10 – 27.10.19

16.11 – 17.11.19

ЦЕНА: 89лв;

Цената включва: транспорт; 1 нощувка със закуска в района на Казанлък; водач- екскурзовод;

Цената не включва: входни такси на посетените обекти.

Програма:

ПЪРВИ ДЕН:

Тръгване в 6.00 ч. от  жп гара Монтана.Първата спирка е в гр.Карлово – родния град на Апостола на българската свобода Васил Левски.
Историята на града започва от новокаменната епоха. В близост до Карлово са открити останки от средновековни манастири и църкви, възникнали вероятно върху развалините на стари езически светилища. През Възраждането се развиват занаятите – отглеждане на маслодайна роза, кована мед – казанджийство, медни домакински съдове, стъкларство; производство на барут; златарство, обущарство, дюлгерство; железарство. Интересни забележителности в града: Исторически музей, Национален музей “Васил Левски”, двете забележителни църкви -“Св. Николай” и “Успение на Пресвета Богородица”, Мазаковата къща, къщата на Райно Попович, къщата на даскал Ботьо Петков. Посещение на някои от забележителностите на града: Историческия музей, Музей „В.Левски“.
Заминаване за гр.Сопот. Посещение на къща-музей „Иван Вазов“.Други интересни сгради в Сопот от периода на Възраждането (XVIII – XIX в.) са Фратевата, Шошевата, Бъдината, Хаджи Манчовата и Тумбалиевата къща.
Девическият метох „Въведение Богородично” се намира в централната част на Сопот. На метри от метоха е църквата “Св. Петър и Павел”, впечатляваща с оригиналната си архитектура – дело на брациговски майстори от 1846 г. Друг интересен храм е църквата „Св. св. апостоли Петър и Павел” – внушителна трикорабна псевдобазилика. Тя пази скромен иконостас с два реда икони. По стените се виждат избледнели следи от стенописи. В храма се пазят няколко много ценни стари икони.
След престоя в Сопот, заминаване за гр.Калофер. В Калофер е роден известният български поет и революционер Христо Ботев. Днес родната му къща, превърната в мемориален комплекс, е един от най-интересните обекти за посещение в града. Там може да се научи много за революционната история на България и за един от главните участници в нея.
Най-новият музей в града е Калоферската къща на историята – своеобразен етнографски и културен център на града, представящ неговото живо наследство – тъкачеството и  традиционните местни черги, традиционни облекла и фестивални костюми, музикални инструменти и възстановка на типична гостна стая.
Интерес в града представляват също многобройните действащи църкви, манастири и параклиси. Отпътуване за Архитектурно-исторически резерват Копривщица, който е сред Стоте национални туристически обекта на Български Туристически Съюз. В китното възрожденско градче се намират 5 къщи-музеи: на писателите – Къща-Музей „Любен Каравелов” и Къща-Музей Димчо Дебелянов,на революционерите: Къща-музей Тодор Каблешков, Къща-музей Ненчо Ослеков и Къща-музей Петко Лютов.Посещение на Катедралната църква „Св. Богородица“. Отпътуване за Казанлък. Нощувка в района.

ВТОРИ ДЕН:

ЗАКУСКА.Посещение на етнографски комплекс „Дамасцена” в с.Скобелево. Там ще разгледате старинна дестилерия, наречена „гюлапана”, направена по модел на инсталациите за получаване на розово масло в Розовата долина още преди повече от 340 год., ще видите и съвременната работеща дестилерия. След обиколката може да се насладите на благоуханието на розите в градината на комплекса и да опитате традиционната гюлова ракия, сладко и мед от рози. Свободно време за снимки.

Отпътуване за  Шипка. Посещение на Паметника на свободата на връх Шипка. Паметникът на свободата е най-големият сред паметниците в парка. Неговият силует наподобява средновековна българска крепост и се вижда от десетки километри. Построен е от доброволните дарения на целия български народ и е открит на 26 август 1934 г. Висок е 31,5 м, а до него водят 890 стъпала.

Отпътуване за Габрово. Габрово е живописно разположен по поречието на река Янтра. Пешеходна разходка из града на хумора. Посещение на църквата „Св. Троица“, часовниковата кула,  Дома на хумора и сатирата.

Отпътуване и пристигане в Ловеч – по време на османската власт е наричан “Алтън Ловеч”. Символ на “Златния Ловеч” е покритият мост над река Осъм, изграден през 1872-1874 г. от възрожденския майстор строител Колю Фичето и свързващ старата с новата част на града – тук се помещават множество магазинчета, в които могат да се купят сувенири. Свободно време в стария град – квартала „Вароша”, където са разположени Историческият музей; Етнографският комплекс; катедралният храм „Света Неделя”; къщата музей „Васил Левски” /в списъка на 100-те НТО/ с най-богатата в България сбирка от лични вещи на Апостола, съхраняваща неговата сабя, кама, малка печатница, фалшиви турски печати, квитанции.Отпътуване за Монтана и пристигане късно вечерта.

Leave a Reply