Д В У Д Н Е В Н А         Е К С К У Р З И Я

МОНТАНА- СОПОТ-КАРЛОВО –КАЛОФЕР- КОМПЛЕКС ДАМАСЦЕНА – КАЗАНЛЪК -МОНТАНА

ДАТА: 23.10-24.10.2021

ЦЕНА:  90лв

Първи ден: Отпътуване в 06:00 ч. от жп гара Монтана  по маршрут: София – Сопот – Карлово и Калофер. Пристигане в гр.Сопот – родния град на патриарха на българската литература Иван Вазов.Град с богати традиции съхранил родолюбивия български дух. Възможност за посещение на къщата – музей „ Иван Вазов”. Отпътуване за Карлово.  В близост до Карлово са открити останки от средновековни манастири и църкви, възникнали вероятно върху развалините на стари езически светилища. През Възраждането се развиват занаятите – отглеждане на маслодайна роза, кована мед – казанджийство, медни домакински съдове, стъкларство; производство на барут; златарство, обущарство, дюлгерство; железарство. Интересни забележителности в града: Исторически музей, Национален музей “Васил Левски“, двете забележителни църкви -“Св. Николай” и “Успение на Пресвета Богородица”, Мазаковата къща, къщата на Райно Попович, къщата на даскал Ботьо Петков. Свободно време за обяд и разходка. Отпътуване за Калофер родния град на гениалния поет и революционер Христо Ботев. Родната му къща е превърната в мемориален комплекс, който е един от стоте национални туристически обекта. Друга интересна забележителност е Музеят на просветното дело, който се помещава в едно от първите училища в България, създаден от неговия баща Ботьо Петков. Свободно време за разходка. Отпътуване за Казанлък.Нощувка в района в 2/3 *** хотел.

Втори ден: Закуска. Отпътуване за  Етнографски комплекс „Дамасцена“.Той се намира в Скобелево, Община Павел Баня. Комплексът разполага с малък музей, огромна градина, ресторант, изкуствен водопад и розоварна, където посетителите могат да наблюдават производството на розово масло и да научат различни факти, характерни за Rosa Damascena и за произвежданото от нея масло.В комплекса има старинна дестилерия, наречена „гюлапана“ която е направена така, както са се правели инсталациите за получаване на розово масло в Розовата долина още преди повече от 340 год. Посетителите на комплекса ще могат да наблюдават демонстрация на процеса на розоварене през целия сезон и ще усетят духа на старата традиция.

Посещение  за Долината на тракийските царе. Това е второто наименование на красивата Казанлъшка долина с център столицата на Одриската държава Севтополис. Тук се намират най-многобройните тракийски могили с разкрити гробници – Казанлъшката , Мъглижката и Крънската в Сарафова могила. Поразителен е големия тракийски комплекс Оструша до гр. Шипка, храмовете в Голяма Арсеналка и Могилата на грифоните,трите гробници от некропола Шушманец, уникалното съкровище в могилата Светицата. Посещение на Историческия музей с интересните експозиции на намерените в гробниците съкровища. Разглеждане на Казанлъшката гробница – първото голямо откритие в Долината на тракийските царе, забележителен паметник на тракийското изкуство със световна слава, включен в списъка на ЮНЕСКО. Уникалните стенописи в коридора и куполното помещение са едни от най-добре запазените произведения на античната живопис. Свободно време. Отпътуване за Монтана. Прибиране вечерта.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:Транспорт с автобус; 1 нощувка със закуска, екскурзоводско обслужване

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:Входни такси: Казанлъшка гробница – 6 лв., за учащи деца – 2 лв., за деца под 7 години и лица с ТЕЛК – безплатно;Исторически музей в Казанлък – 8 лв., за учащи деца – 4 лв., за деца под 7 години и лица с ТЕЛК – безплатно