НОВО ПРЕДЛОЖЕНИЕ

ТРИДНЕВНА ЕКСКУРЗИЯ

МИСКТИКА И ЛЕГЕНДИ в Източните Родопи

29.04- 01.05.2023

МОНТАНА- ХАСКОВО- ШЕЙТАН ДЕРЕ- КРЕПОСТ МОНЯК- ВЪЖЕН МОСТ ДО СЕЛО ЛИСИЦИТЕ-  КЪРДЖАЛИ –– ДЯВОЛСКИЯ МОСТ – ОРЛОВИ СКАЛИ ––МОНТАНА

                                                                                                   Цена: 180лв

I Ден Отпътуване от МОНТАНА в 06.00ч. Кратка почивка в Хасково.Отпътуване за  Шейтан дере – Дяволският каньон под стената на язовир Студен кладенец. Както е типично за странните места в България и тук се носят предания и легенди. От стотици години и от поколение на поколение, местните хора от селата Студен кладенец, Рабово и Поточарка разказват, че ако някой падне във водите тук, никога не го откривали – ни жив, ни мъртъв. Тайнствените сили го издърпвали към подземния свят, във владенията на Дявола. Защото според преданията точно Дяволът е създал това мяст. Настаняване в хотел 2/3 *** в центъра на град Кърджали. Свободно време. Нощувка.

ІІ Ден  Закуска. Отпътуване за Крепостта Моняк или Монек, както също е позната, се намира на изток от град Кърджали, близо до село Широко поле.

Тя е средновековна българска крепост, която е много красива и предлага невероятни панорамни гледки над околията и язовир Студен Кладенец. Монек е сред най-големите и известни крепости в Родопите. Пешеходната разходка трае 40 мин в една посока. Останките от крепостта, крепостната стена, осемстенната кула и резервоарите за вода са изградени през XII век. Запазената част на външната крепостна стена е с дължина над 270 метра и на места достига 8 метра. В крепостта се намират два резервоара за вода. Кулата е висока над 3 метра, площта на крепостта е 18 000 квадратни метра. Кратка почивка за снимки и беседа с МЕСТЕН ЕКСКУРЗОВОД- ИСТОРИК. Отпътуване за въжения мост до село Лисиците.Моста е много красив и е най-дългия въжен мост в България – дълъг е 260 метра. Обяд в района. Отпътуване за Кърджали и посещение на историческия музей. Oсновният му фонд включва над 40 000 културни ценности, свързани с историята и природата на Източните Родопи. Музеят се помещава в уникална сграда, обявена за архитектурен паметник на културата с национално значение през 2005 г. Тя е разположена сред красив парк, където растат над 30 екзотични растителни вида. Сградата е построена в периода 1922–1930 г.  Връщане в хотела. Нощувка.

 

ІII Ден Закуска. Посещение на прочутият Дяволски мост до град Ардино. Построен през XVI век над река Арда, обвит в мистиката на стари легенди, мостът впечатлява със своята архитектура издържала през вековете. Всеки стъпил на моста търси отражението на Дявола във водите на р. Арда. Според легендите в скалите наблизо ясно се вижда отпечатък от крака на дявола и този факт дава народното название на мястото – Дяволски мост. ВНИМАНИЕ!!!Предлагаме предвижване с бусове/цена около 10 лв/ !!! Свободно време за обяд в центъра на гр. Ардино. Друго загадъчно място до гр. Ардино са Орловите скали/  транспортиране с бусчета срещу допълнително заплащане/ – още едно светилище на древните хора, с изсечени скални ниши с култово предназначение. Около обяд отпътуване за Монтана и прибиране вечерта.

Цената включва:

транспорт с лицензиран туристически автобус,

2 нощувки със 2 закуски в хотел  2/ 3 *** в Кърджали

екскурзоводско обслужване по целия маршрут С МЕСТЕН ИСТОРИК-ЕКСКУРЗОВОД

В цената не са включени: входните такси на посещаваните обекти и транспортиране с бусчета