НОВО ПРЕДЛОЖЕНИЕ

МИСКТИКА И ЛЕГЕНДИ в Източните Родопи

29.04- 01.05.2023

МОНТАНА- КЪРДЖАЛИ – ТАТУЛ – ДЯВОЛСКИЯ МОСТ – ОРЛОВИ СКАЛИ – Шейтан дере – язовир КЪРДЖАЛИ-МОНТАНА

Промо Цена: 180лв

I Ден – Отпътуване от МОНТАНА в 06.00ч. Посещение на манастира „Св. Йоан Предтеча” в Кърджали и култовия комплекс при с. Татул, наречен още „Светилището на Орфей”. Счита се,че тук са извършени погребалните ритуали на Орфей и тракийският цар Резос. Мегалитният скален комплекс датира от IV – I век пр. н.е. и служи за преклонение към Бога – Слънце. Настаняване в хотел в центъра на град Кърджали. Свободно време. Нощувка.

ІІ Ден – Закуска. Посещение на прочутият Дяволски мост до град Ардино. Построен през XVI век над река Арда, обвит в мистиката на стари легенди, мостът впечатлява със своята архитектура издържала през вековете. Всеки стъпил на моста търси отражението на Дявола във водите на р. Арда. Според легендите в скалите наблизо ясно се вижда отпечатък от крака на дявола и този факт дава народното название на мястото – Дяволски мост. ВНИМАНИЕ!!!Предлагаме предвижване с бусове/цена около 10 лв/ !!! Свободно време за обяд в центъра на гр. Ардино. Друго загадъчно място до гр. Ардино са Орловите скали/  пешеходен преход – около 2 часа в двете посоки/ – още едно светилище на древните хора, с изсечени скални ниши с култово предназначение. Отпътуване за  Шейтан дере – Дяволският каньон под стената на язовир Студен кладенец. Както е типично за странните места в България и тук се носят предания и легенди. От стотици години и от поколение на поколение местните хора от селата Студен кладенец, Рабово и Поточарка разказват, че ако някой падне във водите тук, никога не го откривали – ни жив, ни мъртъв. Тайнствените сили го издърпвали към подземния свят, във владенията на Дявола. Защото според преданията точно Дяволът е създал това място. Завръщане в хотела, свободно време. Нощувка.

 

ІII Ден – Закуска. Посещение на язовир Кърджали и разходка с корабче. Възможност за обяд на кораб – ресторант на брега на язовира. Язовира има най високата язовирна стена в България. Отпътуване за село Мезек (община Свиленград), на възвишението Калето се издигат останките от средновековна византийска крепост от края на ХІ в. Тя е най-запазеното отбранително съоръжение в Родопите. Крепостта е имала функции на гранична стражева крепост. Отпътуване по обяд  за МОНТАНА.

Цената включва:

  • транспорт с лицензиран туристически автобус,
  • 2 нощувки със 2 закуски в хотел в центъра на Кърджали,
  • посещение на Татул, Дяволският мост и Орловите скали край Ардино, язовир Кърджали,
  • екскурзоводско обслужване по целия маршрут

В цената не са включени: входните такси на посещаваните обекти и разходката с корабче.