МОНТАНА- ЛОМ– Турну Северин – Оршова ( Железни врата)- КЛАДОВО- НЕГОТИН- ЛОМ- МОНТАНА

Дата : 06.07 – 07.07.24

ДАТА : 28.09 – 29.09.24

ЦЕНА: 180лв

 

ПЪРВИ ДЕН

Отпътуване  В 07.00 ОТ Монтана  към  Турну Северин – град, в който ще видим останките от най – старото римско селище на територията на днешна Румъния. Дробета е дакийското име на селището, а Турну Северин идва от името на най-голямата забележителност на града и негов символ, а именно старата кула в центъра или т.н. воден замък. Една от най големите атракции, възникнала през 1910г. с цел снабдяване на града с вода. Висока е 27м. построена в средновековен стил, оцеляла по време на двете световни войни. В непосредствена близост до брега на Дунава ще видим моста на Траян и останки от крепостта Северин. Свободно време за разходка.

Отпътуване за гр. Оршова, малко градче на брега на Дунав известно с шестото по големина пристанище на Румъния. Сравнително нов град, чиито останки от стария лежат на дъното на язовирното езеро , където заради строителството на железни врати и вдигане нивото на водата на дъното както остров Ада кале и цели села и исторически паметници. В Средновековието градът е в пределите на царство България през 14век като част от Видинското царство и с българско име Орсова. Интересна забележителност с много интересна история е манастир Св. Ана построен 1936 – 1939г. Следва  Разходка с корабче / ако времето позволява/ в продължение на 2-3 часа по най-атрактивния участък на река Дунав, а именно дунавската клисура ,един участък с изключителна природа между румънската планина Мехединц и сръбската Мироч, един участък от реката творение на природата, където Дунав се всича в скалите и образува най голямата клисура, наречена Джердапската. Този феномен, който наричаме Железни врати е с дължина 100 км, започвайки от Молдова веки и стигайки до Дробета – Турну Северин. Ще посетим третата част – Казаните където ширината на реката между скалите е едва 180/250 м., а дълбочината 55/60 м. като на места надхвърля 120 м. Нощувка и вечеря / без напитки и музика/ В РАЙОНА.

 

Втори ден

Закуска. Преминаването от Румъния в Сърбия се осъществява над самите шлюзове и вецове на железни врати. Старият град Фетислам в Кладово е категоризиран като паметник на културата от изключително значение. Според историческите извори и археологически разкопки, крепостта Фетислам най-вероятно е построена върху основите на древна крепост, а именно средновековната Новиград. Пристигане в КЛАДОВО. Свободно време за обяд и шопинг. Отпътуване за Неготин. Свободно време за разглеждане на забележителностите в района. Прибиране привечер.

Цената включва:

  • Транспорт с лицензиран автобус
  • Всички пътни такси;
  • 1 нощувка със закуска  и вечеря
  • Екскурзоводско обслужване

Цената не включва:

  • Входни такси за посещаваните обекти:
  • Дробета – Турну Северин: Исторически музей, моста на Траян и крепостта: възрастни – 28 леи; пенсионери 14 леи; ученици и студенти – 7 леи.
  • Средновековна крепост Северин – възрастни и пенсионери – 10 леи; учащи и студенти – 5 леи.
  • Корабче с лодка – 30 евро /2-3 часа/ -заявява се предварително