РУСЕ – ЧЕРВЕН – Басарбово – Ивановските скални църкви

Монтана – Русе - Ивановски манастири –Свещари– Монтана

МОНТАНА – РУСЕ – ЧЕРВЕН – Басарбово – Ивановските скални църкви – МОНТАНА

ДАТА: 30.05 – 31.05.2020

ЦЕНА: 75лв/ на човек/ от Монтана

Програма:

1 ДЕН

Отпътуване от Монтана в 07:00ч.

Монтана – Пепелина – 03:30 часа

Посещение на  пещерата „Орлова Чука”- в близост до село Пепелина – втората по дължина пещера в България (повече от 13 км.) Тя представлява сложен лабиринт от преплитащи се галерии, тунели, пропасти, големи и малки зали с малко, но много красиви пещерни образувания. През 1959 г. в Орлова чука са изградени каменни стъпала и е пробит изкуствен тунел, който служи за вход.

 

Пепелина – Червен – 20 мин.

След това се отправяме се към  руините на най-значимия български Средновековен  град – Крепост през XIV в. – „Червен”. Изграденият укрепен град е разположен на висок скален рид, ограден от реката и до днес е запазил големи части от сложната си укрепителната система. Изкачването до крепостта от селището става по еко-пътека. Крепостта е много добре уредена с множество надписи, които дават представа за отминалите векове тук. Ще пристъпим отвъд масивните зидове, където се открояват части от Болярският Замък и Митрополитската църква. По главната улица все още личат застроените някога, плътно една до друга къщи,  11-те църкви в града и множеството манастири в скалите край него.  Най-внушителна е Кулата – Стражница, на 3 етажа и 12 м височина. От този славен български Средновековен град произхожда и родът на Баба Тонка Обретенова.

 

Червен – Русе 40 мин.
Отпътуване за Русе – най – голямото българско пристанище на река Дунав, наричан още „Малката Виена”, тъй като сградите в града са с уникална архитектура, силно повлияна от стиловете барок и рококо. Настаняване в хотела. Вечеря с музика/ по желание, срещу допълнително заплащане/. Нощувка.

 

2 ДЕН

Закуска.

Русе – Басарбово – 10 мин.

Отпътуване за с. Басарбово и разглеждане на единствения действащ скален манастир в България – „Св. Димитър Басарбовски”. Посреща ни красив озеленен двор, изпълнен с овошки и цветя, а малка пътечка ни води до кладенец, издълбан от самия светец.  Вярва се,  че водата в него е лековита. В подножието на скалите ни посрещат 2 стаи и трапезария, а 48 стъпала ни отвеждат към нишата в скалата, в която той е спял. Тук е и скалната църква с дърворезбован иконостас и икона в цял ръст на Св. Димитър Бесарбовски, чийто мощи, днес се пазят в Патриаршеската Катедрала в Букурещ, а българският светец е  обявен за Покровител на румънската столица… Монашеският комплекс е бил подържан от царете на Второто Българско царство, а най – добрите художници в страната са изографисали и покрили стените на обителта с уникални стенописи. Така по стените оживяват едни от най-интересните исторически епохи и множество библейски сцени. Тук, присъстват също и изображения на ктиторите на църквите – цар Иван Асен II и цар Иван Александър, а по стените на монашеските килии – автентични,  издълбани в скалите множество думи, изповеди и вълнуващи послания.

 

Басарбово – Иваново – 30 мин.

Маршрутът ни продължава към село Иваново и Ивановските скални църкви /от 1979 година е включен в списъка на ЮНЕСКО/, накацали в скалите на 40 – 50 м. височина из живописният каньон на река Русенски Лом. Те са поредното българско чудо – 20 на брой средновековни църкви, параклиси и килии, всичките, обединени от манастира „Св. Архангел Михаил”- чиито красиви стенописи са добре запазени и имат световна известност ”. В периода XII – XIV в., Светата обител е била средище на Българската Духовност и е наброявала над 300 монашески килии и около 40 скални църкви!

ЦЕНАТА Е ВАЛИДНА ПРИ МИНИМУМ 40 ПЛАЩАЩИ!

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

-ТРАНСПОРТ С АВТОБУС

-1 НОЩУВКА СЪС ЗАКУСКА В РУСЕ ИЛИ РАЙОНА около Русе-хотел  2**или подобен

-ЕКСКУРЗОВОД- ВОДАЧ

 

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

-празнична вечеря с музика-30лв /на човек/

-ВХОДНИ ТАКСИ :

– ИВАНОВСКИ СКАЛНИ ЦЪРКВИ – 4,00 лв.

– Басарбовският скален манастир „Св. Димитрий Басарбовски”-4.00лв

– Средновековен град-крепост Червен– 4 .00лв.

Leave a Reply