МОНТАНА – Сливен – ЯМБОЛ-  Стара Загора –МОНТАНА

Дата: 22.06- 23.06.24

ЦЕНА: 165лв

 

Първи ден

Отпътуване от София, Централна ЖП гара в 6:00 ч. Около обяд пристигане в Сливен – градът на Стоте войводи. Разходка в централната част на града – до паметника на войводата „Хаджи Димитър“ и сливенските възрожденци. Посещение на църквата „Св.Димитър“ и Регионалния исторически музей – една от най-старите институции в Сливен. Музеят привлича с богатата си експозиция от артефакти, някои от които със световно значение, множеството предмети от тракийско време и археологически находки. Възможност за посещение на Къща-музей „Хаджи Димитър“ и Къща-музей на Сливенския бит от ХІХ век. Свободно време за обяд.

Пристигане в Ямбол. Посещение на интерактивният музей – Безистена, който се намира в центъра на града. Иновативният музей е изграден като част от реконструкцията на 5-вековната сграда. Тук се презентират по иновативен начин културно-историческото наследство на ямболския регион. Посещение на Mузея на бойната слава. Музеят привлича с уникални експонати и нестандартни експозиции, които под формата на 3D възстановки представят сцени на бойни действия, максимално близко до реалностите на бойното поле. Отпътуване за СТАРА ЗАГОРА. НОЩУВКА.

Отпътуване за Стара Загора. Нощувка.

ВТОРИ ДЕН

Закуска. Възможност за посещение на Историческия музей, античния форум „Августа Траяна” – едно от най-монументалните съоръжения в едноименния римски град и  уникалния  Музей на религиите. Основната сграда  на Градския исторически музей (в списъка на 100-те национални туристически обекта) се намира в самия център на града. Нова, с атрактивна архитектура под формата на пясъчен часовник, отвън тя може и да не прилича на музей, но вътре крие много изненади. Тя е построена върху останките от главната улица на римския град Августа Траяна – Cardo maximus, и днес улицата е запазена на най-долното ниво на музея и можете да се разходите по нея. Джамията в Стара Загора, както все още е по-известна сградата на  Музея на религиите, е призната за народна старина още през 1927 година. Мястото впечатлява с това, че е било религиозен обект още от древността. В нея са намерени останки от култова яма от преди 12 000 години, езическо светилище от II-III в., средновековна християнска гробищна църква и мюсюлмански храм. Днес джамията е реставрирана и консервирана и експозицията в нея показва уникалната приемственост между толкова много религии на едно място. Свободно време за разглеждане на основните забележителности в центъра на града и обяд. Отпътуване за Монтана. По пътя спирка за посещение на манастира Свети Атанасий. Според научна експедиция проведена през 2004г. в околностите на с. Златна Ливада, Чирпанският манастир „Свети Атанасий“ е може би най-стария действащ манастир в Европа. Светата обител е основана от самия Александрийски патриарх Атанасий през 344г. По това време той посещава днешните български земи във връзка с провеждането на църковен събор в Сердика. Понастоящем Чирпанският девически манастир е действащ. Комплексът включва църква (възстановена в 1961г.), пещера-постница и аязмо с лековита вода в манастирския двор под нея. Скривалището на Васил Левски е сред монашеските килии. Вярващите считат, че водата от аязмото лекува кожни заболявания, подобрява зрението, действа очистително на вътрешните органи и влияе добре при туморни заболявания. За пещерата също се вярва, че има лечебен ефект. Пристигане късно вечерта.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

Транспорт с туристически автобус

1 НОЩУВКА СЪС ЗАКУСКА

Екскурзоводско обслужване

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА: ВЕЧЕРЯ С МУЗИКА- 35лв

Входни такси за музеи и обекти, включени в програмата,

Вход за Исторически музей в Стара Загора Възрастни – 7.00 лв., Пенсионери – 4.00 лв., Ученици и студенти – 2.00 лв.

 

Вход за Музей на Религиите – Възрастни – 4.00 лв., Ученици, студенти, пенсионери – 2.00 лв.,