ОНГЪЛА/ БЪЛГАРЕВО/ – БАЛЧИК – ЕВКСИНОГРАД – АЛАДЖА МАНАСТИР – Побитите камъни

ОНГЪЛА/ БЪЛГАРЕВО/ - БАЛЧИК - ЕВКСИНОГРАД - АЛАДЖА МАНАСТИР - Побитите камъни

ДВУДНЕВНА ЕКСКУРЗИЯ

МОНТАНА – ОНГЪЛА/ БЪЛГАРЕВО/ – БАЛЧИК – ЕВКСИНОГРАД – АЛАДЖА МАНАСТИР – Побитите камъни – МОНТАНА

19.10 – 20.10.2019

09.11 – 10.11.19

ЦЕНА: 99лв;

 

2 дни / 1 нощувка / 1 закуска

1 ден: Отпътуване в 06:30 от Монтана. Посещение на Исторически комплекс “Онгъл” – Българево. Центърът е създаден, за да популяризира историята на българските земи и народите, които са ги обитавали, както и културното наследство, което са ни завещали. Исторически център “Онгъл” отвори врати през август 2014 г. Чрез слово, онагледяване и живи възстановки, посетителите се запознават с историята на древните и съвременни обитатели на нашите земи. Музеят разполага с 9 зали, във всяка от които може да чуете различна беседа, свързана с българската история. Извън залите посетителите могат да се докоснат и снимат с реплики на старинни оръжия и защитни облекла. Пристигане в Ботаническата градина в Балчик и Двореца в Балчик – “Тихото гнездо” на красивата, но печална кралица – Мария Румънска. В архитектурата на двореца се преплитат старобългарски, готически, ориенталски, мавритански елементи. Мария се влюбва от пръв поглед в малкото късче земя, разположено на брега на Черно море, пленена от балчишките бели скали и морето, от вековните дървета, водопадите и ручеите. Дори старите воденици и многобройните каменни чешми омагьосали първата дама на Румъния и тя създала тук своята обител на тъгата и усамотението – Дворецът, който днес заедно с Ботаническата градина е едно от най-очарователните места на Северното Черноморие. Разглеждане на Ботаническата градина и архитектурния ансамбъл. Отпътуване за Балчик. Настаняване в хотел. Нощувка.


2 ден: Закуска. Посещение на двореца Евксиноград, строен за лятна резиденция на княз Александър I Батенберг през 1881-1885 г.. Наречен е Сандрово по умалителното име на италиански език на княза – Sandro. През 1893 г. княгиня Мария Луиза Бурбон-Пармска, първа съпруга на Фердинанд I, го преименува на Евксиноград (Гостоприемния град) — от гръцкото име на Черно море (Евксински понт). Паркът на двореца датира от 1888 г. През годините е преустройван и разширяван, за да добие днешният си пленителен вид – специфична екосистема с много богата колекция от растителни видове с голяма научна и ботаническа стойност.


Забележка: Резиденция Евксиноград е обект с представителни функции и изпълнява с приоритет
мероприятия на централните държавни органи, в случаите, когато съвпадат с мероприятия от частен характер. Ако резервацията за организирано посещение на Резиденция Евксиноград бъде отказана, ще бъдат посетени Аладжа манастир и Побитите камъни.


Посещение на скалния манастир „Св. Троица”, по-известен с турското име „Aладжа” – пъстър. Смята се, че манастирът датира от раннохристиянската епоха. Бил е средище на религиозното движение „исихазъм”. Свободно време за разглеждане на манастира.


Побитите камъни – част от 100-те национални туристически обекта. Известен и като „каменната гора”, единствен по рода си природен феномен за цяла Европа и първата официално защитена природна забележителност в България. Представлява ансамбъл от каменни колони, с височина до 10 м – цилиндри, конуси, различни по форма и големина скални блокове и множество каменни късове, разпилени по цялата местност. Известни са като свещено място от дълбока древност. Отпътуване за Монтана. Завръщане късно вечерта.

Цената включва:

транспорт с лицензиран автобус 
• 1 нощувка със закуска в Балчик 
• екскурзоводско обслужване по маршрута 
• посещение на Двореца и Ботаническата градина в Балчик
• посещение на резидеция Евксиноград

Цената не включва:

входни такси: Дворецът в Балчик и Ботаническата градина – 14 лв. (възрастни); 4 лв. (пенсионери и учащи); Побити камъни – 3 лв. (възрастни), 2 лв. (учащи и пенсионери); Аладжа манастир – 5 лв. (възрастни); 2 лв. (деца); Дворец и парк Евксиноград – 12 лв/човек; деца до 16 години и пенсионери – 3 лв. и др. 
• разходи от личен характер 
• доплащане за единична стая – 20 лв.

Leave a Reply