ПРАЗНИКА НА ЧЕРЕШАТА в КЮСТЕНДИЛ

ПРАЗНИКА НА ЧЕРЕШАТА в КЮСТЕНДИЛ

ПРАЗНИКА НА ЧЕРЕШАТА в КЮСТЕНДИЛ

22.06.2019 

МОНТАНА-ВРАЦА-ЗЕМЕНСКИ МАНАСТИР –МУЗЕЙ НА МИННОТО ДЕЛО ПЕРНИК -КЮСТЕНДИЛ –ВРАЦА- МОНТАНА

ЦЕНА: 30лв

 

Тръгване в 06.30 от ЖП.ГАРА МОНТАНА  за гр.Перник. Посещение на Подземният Минен Музей “Старите Рудници 1891” , една от основните забележителности на гр. Перник. Той се намира на 50 метра под земята в една от старите мини – “Темелко Ненков” (още “Старите Рудници”), където през 1891 г. бе направена първата копка за добив на руда в България. Мината е работила до 1966 г., а от 1986 г. е превърната в музей.Изложбата показва историята на въгледобива от началото до наши дни. Минните галерии са дълги 630 метра. Повечето от експонатите са оригинални.
През 1989 г. Подземния минен музей в Перник е обявен за паметник на културата.

 

Отпътуване за Земенският манастир ,,Свети Йоан Богослов”.Църквата е най- старата постройка,съществува от самото основаване на манастира през XI в. Оцеляла е повече от девет века въпреки нееднократното рухване на светата обител. Запазени са библейски стенописи от XIV в., ктиторските портрети на деспот Деян и жена му и част от изображението на Св.св.Константин и Елена.Тук можете да видите и един от най- ранните стенописи на  Свети Иван Рилски, но най – силно впечатление прави олтара, който е оригинален и се твърди, че изпълнява желания като положите лявата си ръка на него и си пожелаете нещо.

 

Отпътуване за Кюстендил. Включване в програмата по случай Празника на черешата. Празника се празнува от 1896 година, когато е регистриран като Първата национална овощарска изложба. Наблюдаване на фолклорна програма „Черешчица род родила”. В тази програма са включени участия на различни танцови формации и индивидуални певци. В Градската градина се излагат всякакви сортове череши от производители от цялата страна. Тук започва и етапа „Черешата в занаятите”, където може да наблюдавате различни конкурси за „Най-голяма череша”, „Най-добре подреден черешов щанд” и други.Отпътуване към Монтана. Завръщане вечерта.

 

Цената включва: 

– транспорт по маршрута

– посещение на Земенски манастир и Кюстендил;

– екскурзоводско обслужване

– туристическа застраховка

 

Цената не включва: 

– входни такси КЮСТЕНДИЛ

– Исторически музей – възрастни 3 лв.; ученици и пенсионери – 2 лв.;

– Джамия „Ахмед Бей” – възрастни 3 лв.; ученици и пенсионери – 2 лв.;

– Музеен комплекс „Св. Георги” – възрастни – 3 лв.; ученици и пенсионери – 2 лв.;

-Художествена галерия “Владимир Димитров-Майстора” – възрастни – 2 лв.; ученици и пенсионери – 1 лв.

Leave a Reply