Монтана – Пловдив – ВЕЛИНГРАД С ТЕСНОЛИНЕЙКА – БАНСКО – МОНТАНА

Двудневна екскурзия

Монтана –Пловдив – ВЕЛИНГРАД С ТЕСНОЛИНЕЙКА – БАНСКО- МОНТАНА

10.10.2020 – 11.10.2020

ЦЕНА: 79лв;

ДВУДНЕВНА ЕКСКУРЗИЯ

Ако някога ви се прииска да изживеете невероятно приключение, предлагаме ви да се разходите с теснолинейката ВЕЛИНГРАД-БАНСКО. Гарантираме ви, че в края на пътуването ще сте загърбили всичките си проблеми, ще сте заредени с хубави емоции и ще слезете от влакчето по-усмихнати и щастливи.

Отпътуване в 6:30 ч. по маршрут  Монтана-Пловдив. Град Пловдив запазва своята значимост векове наред. Днес е един от модерните и развити градове в страната с богата история, до която можем да се докоснем. Разходка из Старият град (около 2 часа) – Римският театър, Етнографският музей (къщата на Куюмджиоглу), църквата Св. Св. „Константин и Елена”, Централната градска част с Римския стадион и Джумая Джамия. Свободно време в Пловдив.Отпътуване за Велинград.  Настаняване в хотел. Велинград се слави като СПА-столицата на Балканите благодарение на топлите си минерални извори. Нощувка в хотел.

2-ри ден:

Закуска.Придвижване към жп гарата на Велинград. Пътуване с теснолинейката или както е известна още – алпийската железница на Балканите. Оттук започва най-романтичното пътешествие сред дебрите на Родопа планина. В продължение на около час ще имате възможността да се наслаждавате на чудноватите планински гледки, които пленяват всеки пътешественик. Цялото трасе на теснолинейката започва от град Септември и свършва при град Добринище. Дълго е 125 км и свързва най-западната част на Горно-тракийската низина с Родопа, Рила и Пирин. Отпътуване за Банско. Град Банско се намира в Югозападна България, Област Благоевград. Разположен е в подножието на Пирин планина. Банско е един от най-големите зимни курорти в България, предлага на своите посетители прекрасни условия за ски туризъм с модерни ски-съоръжения и новоизграден кабинков лифт в съчетание със старобългарската архитектура и вкусни български гозби. Банско остава атрактивна дестинация и през останалите сезони на годината, като предлага различни маршрути да се насладите на красивата природа. Интересни забалежителности в града са: Къща – музей Никола Вапцаров, Музей Неофит Рилски, Паметник Св. Паисий Хилендарски. Отпътуване към Монтана. Пристигане вечерта.

Цената включва:

-транспорт;

-1нощувка със закуска

-водач-екскурзовод;

Цената не включва: входни такси:

Празнична вечеря  с жива музика-  20лв

Исторически музей – Велинград: 2 лв. (възрастни), 1 лв. (ученици, пенсионери) и др.

цена на билет с теснолинейката Велинград – 5.00лв

Знаете ли, че…

Теснолинейката Септември – Добринище е единствената действаща теснолинейка в страната.

Поради трудния планински терен, през който преминава е наричана още „Алпийската теснолинейка”.

*Името „теснолинейка” идва от малкото междурелсие, което е 760 мм., докато разстоянието на релсите на обикновените влакове е 1435 мм.

От гара Септември до гара Добринище влакчето спира на 12 гари и 13 спирки. Имате обаче опция да поискате да слезете на друго място по трасето, като само трябва да предупредите контрольора за желанието си.

Теснолинейката на места се движи със скорост по-малка от 20 км., така че спокойно можете да слезете на някоя спирка, да наберете букет на любимата си да се качите на влакчето в движение.

За да преминете от единия в другия вагон трябва да излезете на открито и да преминете по дървените „мостчета” между вагоните.

Ако пътувате по цялото трасе, ще минете през цели 35 тунела с обща дължина от близо 2858 км