Тракийска гробница край Александрово – тракийска гробница Мезек – крепост Мезек – Ивайловград – вила Армира

Тракийска гробница край Александрово – тракийска гробница Мезек – крепост Мезек – Ивайловград – вила Армира

ЦЕНА: 90лв

ДАТА: 01.08-02.08.2020

 

1 ден

Тръгване от жп гара в 06.00 ч. за Ивайловград. По пътя посещение на тракийската гробница край с.Александрово. Гробницата е открита в могила Рошавата чука, на 17 км от Хасково, до село Александрово.Изградена е от прецизно издялани каменни блокове, има монументален вход с дълъг дромос (коридор), правоъгълно помещение и кръгла куполна гробна камера. Гробницата е забележителна преди всичко със стенописите в гробната камера. Сред обичайните за I в.пр.Хр. геометрични и растителни орнаменти е представена и уникална композиция – лов на глигани и елени. Конници и пешаци, придружени от кучета, преследват животните. Ездачите са въоръжени с копия и мечове и са облечени в разнообразни дрехи.

Продължаване към с. Мезек. Разглеждане на първата тракийска гробница, открита в българските земи,в могилата Малтепе, край село Мезек, Свиленградско. Тя е и най-внушителната с размерите си тракийска гробница до разкопките в Старосел. Открита е случаино през 1931 г.По всяка вероятност гробницата е използвана като храм към хероон – място, където се почита култът към божествен покойник чрез определени ритуали и обреди – поднасяне на дарове, жертвопринушения и др. Въпреки че е построена много по-късно от микенските гробници (XV-XIIIв.пр.Хр.) и че е с по-малки размери, Мезешката гробница е твърде сходна с тях по своята архитектура.

Отправяме се към крепостта Мезек. Средновековната крепост Неутзикон или както е по-известна крепостта Мезек се намира на възвишение западно от село Мезек. Построена е през XI-XII век и има форма на неправилен четириъгълник с размери приблизително 60 на 100 м. Мезешката крепост е най-добре запазеното укрепление в Родопите и едно от най-добре запазените в цяла България. Продължаване към гр. Ивайловград. Нощувка.

2 ден: Закуска. Разглеждане на забележителностите на Ивайловград: Църквата “Преображение Господне”, Исторически и етнографски музей, Останки от римската вила Армира. Сред паметниците от времетo на Римската империя са останките от градските (вила урбана) и извънградските (вила рустика) къщи на заможните римляни. Извънградските вили представлявали центрове на земевладелски имения. Такова жилище е вила Армира, близо до Ивайловград, открита през втората половина на XX в.Останките на вилата се разпростират на близо 1000 кв.м. площ. Постройките образуват четиририъгълник, който огражда вътрешен двор. Вилата била разкошно украсена с резбовани каменни облицовки и статуи на римските богове. Особено живописни били подовите мозайки със сцени, изработени в римската художествена традиция. Върху една от мозайките е представен собственикът на вилата и двете му деца, други изобразяват старогръцки митове. Обяд в Ивайлоград. Отпътуване за Монтана и прибиране вечерта.

 

В цената са включени:

1 нощувка със закуска в хотел 2/3 звезди в гр.Ивайловград;

транспорт с автобус / микробус

екскурзовод по време на цялото пътуване

 

В цената не са включени:

входните такси за музеите.

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 25 туриста

Срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди началната дата

Забележка:

Агенцията НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени. Туристическата агенция си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от нея причини

Leave a Reply