Търновград и красивите кътчета на Балкана

МОНТАНА – В.Търново – Дряновски манастир- Трявна –Габрово – МОНТАНА

23.10-24.10.21 / 30.10-31.10.21

 

1 ден  В 7:00 ч. отпътуване от гр. МОНТАНА. Пристигане  във Велико Търново – третата столица на Средновековна България, . Посещение на архитектурно-музеен резерват “Царевец” /в списъка на 100-те НТО/. Свободно време на Самоводската чаршия – пазеща духа, традициите и романтиката на Възраждането с различни занаятчийски работилници – грънчарска, бакърджийска, резбарска, шекерджийница, както и много сувенирни магазини. Възможност за закупуване на различни продукти и сувенири. Настаняване в хотел 3* във Велико Търново. 20 ч.Празнична вечеря с музика. Нощувка.

2  ден  Закуска 09 ч. Отпътуване за Дряновски манастир. Пристигане на Дряновски манастир преди обяд. Разглеждане на манастира „Свети Архангел Михаил”, който е основан по времето на цар Калоян, а през Възраждането играе основна роля при подготовката на Априлското въстание. Възможност за посещение на пещера Бачо Киро (В нея са открити оръдия на труда и следи от човешко присъствие, които датират от средния и късния палеолит. Разполага с разнообразие от вторични  карстови образувания — сталагмити, стлактити, сталактони и драперии). Продължаваме към Трявна- град, запазил неповторима възрожденска атмосфера и креативен  художествен усет. Разходката ще започне от единствения по рода си възрожденски площад в България, съхранил почти изцяло автентичния си вид. Разглеждане на Часовниковата кула е построена през 1814 г. с работещ и днес оригинален часовников механизъм и кивгирения мост.
Посещение на църквата „Св. Архангел Михаил“, построена през 1814 г. Дърворезбованият иконостас е дело на тревненските майстори – Папа Витан, Симеон Коев, Дядо Дончо и др. Владишкият трон е един от образците на тревненското резбарско изкуство.
Посещение на Тревненското школо – в реставрираната сграда са експонирани няколко интересни колекции: Просветно дело до освобождението, Времеизмерителни уреди от античността до началото на XX в., постоянна изложба-дарение на братята Димитър и Никола Казакови.
Посещение на Музея на дърворезбата в Даскаловата къща с незалязващите слънца на таваните. Възможност за посещение на Райковата къща и Музея на иконата. Свободно време  и обяд  из търговската улица, която местните наричат „Витошка“.                                                                                                                                             След обяд отпътуване за  Архитектурно-етнографски комплекс „Етър“- представлява възстановка на българския бит, култура и занаятчийство от началото на миналия век. Той е първият по рода си музей на открито в България, пресъздаващ бита на Габровския край. В АЕК „Етър“ се намира единствената в България сбирка на народна техника на вода. Свободно време за разходка по калдъръмените улички и разглеждане на занаятчийските работилници. Можете да опитате от домашно приготвените сладкиши и прясно свареното кафе на пясък. Отпътуване за МОНТАНА. Пристигане вечерта.

 

Цена на турист в двойна и тройна стая : 110 лв.                                                                       

Доплащане за единична стая – 25 лв. Цена за  дете до 12 год. с 2- ма възрастни – 100 лв.  Минимален брой туристи: 35  души ;

 

Цената включва:

 • Транспорт с туристически автобус;
 • 1 нощувка със закуска в хотел Аквая*** или подобен – В.Търново www.akvaya.com
 • Туристическа програма във В.Търнаво, Трявна и Етъра;
 • Посещение на Дряновски манастир;
 • Празнична вечеря с жива музика в механа „Боляри“ – В.Търново;
  Меню:
  1. Гроздова ракия – 50 мл.
  2. Мин. вода „ Банкя „ – 330 мл. 1 бр.
  3. Шопска салата – 450 гр. / домат , краставица , пипер ,  сирене , маслини /
  4. Болярско пекнато – 350 гр./шпикован свински бут  на пещ с морковчета и печен  сос /
  5. Гарнитура – 200 гр. / домашно картофено пюре с билки /
  6. Пърленка – 1 / 2 бр.
  Програма  музикално трио „Астра„ и DJ Biss Show

 

Цената не включва:

 • Приблизителни входни такси:
 •  Крепостта „Царевец” – 6 лв. ;
  Музей „ Восъчните фигури” – 10 лв;
 • пещера Бачо Киро – 5 лв;
 • В Трявна: комбиниран билет за три обекта – 5 лв, индивидуален билет за един обект – 2 лв. и др.
 • входна такса: АЕК ,,Етъра ‘’ – възрастни – 6 лв.;  деца – 3 лв

Начин на плащане : Необходим депозит при резервация: 50 лв. от пакетната цена;  Доплащане до 10 дни преди датата на отпътуване;

Важно !  Срок за уведомление при недостиг на минималния брой туристи: 5 дни преди началото на екскурзията;

 • Туристическата агенция си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата;
 • Входните такси за посещаваните обекти са актуални към датата на публикуване на програмата.Туристическата агенция  не носи отговорност за евентуалната им промяна, и при пътуването се заплащат актуалните към момента входни такси.