ЧЕТИРИДНЕВНА ЕКСКУРЗИЯ

23.05 – 26.05.24

МОНТАНА – Загреб –  ПЕЩЕРА Постойна – Замъка Предяма- езерото БЛЕД – Плитвички езера –МОНТАНА

ЦЕНА: 545лв

 

1-ви ден:

Отпътуване от Монтана  маршрут– Белград – Загреб. Пристигане в Загреб около 18.00ч.Пешеходна разходка в центъра на града / около 1 час/- град с уникална атмосфера, със свой собствен дух. Той е построен с предварително планирана архитектура между две средновековни селища: Каптол и Градец, с много паркове, обкръжаващи го под формата на подкова и е прекрасен пример за идеалния град на 19 век. Разглежда се централния площад Бан Йосип Йелачич, стария Градец с църквата Св. Марк, Катедралата на Каптол до колоритния пазар Долац. . Настаняване в хотел 2/ 3* в района на Загреб/Самобор. Нощувка.

2-ри ден

Закуска. Посещение на пещерата Постойна: тук се намира най-дългия туристически пещерен маршрут в света: 5,3 километра. Ето защо още през 1872 г. в пещерата е пуснато първото туристическо влакче. То се движело по специално положени релси като първоначално било бутано от самите гидове. В Постойна живее ендемитът пещерен протей, по известен като „човешка риба”, който е най-голямото пещерно земноводно в света. Фотопауза на Замъка Предяма – уникална крепост издълбана в скала и седалище на Рицар Еразем Луегер- собственик на замъка през 15-ти век, известен като разбойник – барон. Отпътуване за алпийския курорт Блед известен със своето кристално чисто езеро с изумрудени води. Езерото се е образувало преди 14 000 г. при падане на глетчер от Алпийските върхове в долината. Разходка по крайбрежната алея на езерото. Възможност за разходка с лодка „плетна“ в езерото до Бледския остров и за посещение на замъка Блед. Възможност да опитате известния местен сладкиш „kremnih rezina“.Връщане в Самобор. Нощувка

3-ти ден:

Закуска. Отпътуване към Плитвичките езера – тюркоазените очи на Хърватска. Те са 16 на брой, свързани посредством 56 водопада. Разделят се условно на Горни езера и Долни езера. Най-високо над морското равнище е „Прошанското езеро“ (639 метра), а най-ниско е „Новаковица брод“ (503 метра). Горните езера се намират в доломитската долина и са заобиколени от гъста гора. Долните езера са заобиколени само от храсти и лежат върху варовити скали. Те са по-малки и по-плитки. Езерата черпят вода най-вече от реките „Бьела“ и „Црна риека“, които се събират в един ръкав южно от „Прошанско езеро“.Пешеходна разходка / около  4-6 часа/. Връщане в хотела вечерта. Нощувка.

4-ти ден:

Закуска . Отпътуване за България и пристигане вечерта.

Цената включва:

Транспорт с туристически автобус

Пътни и гранични такси

3 нощувки със закуски в хотел 2/ 3* в района на САМОБОР –хотел ЛАВИЦА или подобен

Екскурзоводско обслужване

 

Цената не включва:

Входни такси за обектите по програмата: (заплащат се на място)

Природен парк „Плитвички езера“ – 180 HRK (около 25 EUR)

Пещера „Постойна Яма“ – 29 EUR,

Замък „Предяма“ – 18EUR,

Комбиниран билет Пещера „Постойна Яма“ +  Замък „Предяма“ – 41EUR,

Входни такси за замъка Блед (13 евро),

двупосочен билет за лодка „плетна“ до острова в езерото Блед (18 евро)

Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата.

Туроператорът не носи отговорност при промяната им. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.